Aleksander Baron

[ Solec 44 ]

Jeden z lepszych polskich szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Współwłaściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasykę. Lokal jest rekomendowany przez Slow Food Polska oraz żółty przewodnik Gault & Millau Polska (jedna czapka w wydaniu 2015 i 2016).

Znakiem firmowym Barona są autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl tego szefa jest rozpoznawalny w Polsce, a także na świecie – dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju.

Publikacje książkowe Aleksandra Barona to: "Przepisy i opowieści" (Suwała, Baron i inni, 2015) oraz "Kiszonki i fermentacje" (2016). Pierwszą z nich nagrodzono w tym roku w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards